Aromatherapie, toepassen in de zorg

In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt de toepassing van aromatherapie steeds populairder. In verschillende ziekenhuizen kunnen kinderen hun favoriete geur uitkiezen en deze gedurende hun verblijf bij zich houden. Dit kan heel eenvoudig door een paar druppeltjes etherische olie te druppelen op een speciaal geursteentje. Een bekende “kinderolie” is bijvoorbeeld mandarijn. De etherische olie van mandarijn is een succes. Deze heet niet voor niets de “zonnetjesolie”. Bij een verdrietige stemming kan de olie verdampt worden. In o.a. het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg was dit zo’n succes dat er al in 2004 een klein symposium heeft plaatsgevonden over het gebruik van etherische oliën in het ziekenhuis.

In andere zorginstellingen leren begeleiders en verpleegkundigen een eenvoudige hand- of voetmassage uit te voeren waarbij etherische oliën worden gebruikt.

Ook de verdamping van bepaalde oliën is een groot succes en kan eenvoudig worden toegepast.

In verpleeghuizen is onderzoek gedaan naar slaapproblemen van ouderen. Bij een aantal ouderen werd in de slaapkamer lavendel verdampt en dit werd niet gedaan bij de controlegroep. Het bleek na een aantal dagen dat de lavendelgroep veel beter en rustiger had geslapen dan de controlegroep.

Lavendel staat o.a. bekend om zijn rustgevende werking. Bij slaap- of onrustproblemen kan er  een druppeltje lavendel onder de voeten worden aangebracht of op het kussensloop. Vaak is 1 druppel genoeg, omdat etherische oliën een enorme kracht hebben en bij meer, overheersend kunnen zijn. Meer is bij aromatherapie beslist niet beter!

Bewoners van een verpleeghuis zijn meestal niet meer in staat verbaal te communiceren. Zij kunnen dit wel door middel van hun zintuigen en daar is geur er één van. Een mooi voorbeeld is dat van een dame uit Indonesië. Zij was in de war en zat vaak stil in een hoekje. Ik heb uitgezocht welke oliën er speciaal uit Indonesië komen en vond o.a. de ylang-ylang olie. Een druppel van deze heerlijke zoet ruikende olie werd op een klein stukje watten gedruppeld aan haar kleding bevestigd. De dame vond de geur heerlijk, deze herinnerde haar aan haar jeugdjaren in Indonesië en zij begon daarover te vertellen.

Soms kan ylang ylang bedwelmend werken. In dat geval kan een druppel bergamot worden toegevoegd, deze olie versterkt de werking van de ylang ylang en maakt de geur “lichter”.

Ook voor verpleegkundigen en verzorgenden zelf, die intensief bezig zijn met de verzorging, kan aromatherapie ondersteunend werken. Een heerlijke olie om te gebruiken is de jeneverbes. Dit is een reinigende en ontgiftende olie, zowel voor het fysieke als het subtiele lichaam. De grootste verdienste van de jeneverbes olie is het opruimen van zware en negatieve energieën. Vaak wordt deze olie gebruikt door therapeuten om de ruimte energetisch te reinigen.

De olie is gemakkelijk toe te passen door gewoon 1 of 2 druppels in de handpalmen te wrijven en even over het lichaam te strijken en daarna even de grond aan te raken. Negatieve en zware energieën worden daarmee afgevoerd.

Aromatherapie kan dus een wezenlijk heilzame bijdrage leveren aan de zorg.