Na een hectische periode besluit ik de kerst door te brengen in Thailand en vertrek op 13 december richting rust en zon. Zonder verwachting en doel stap ik in het vliegtuig. Het voordeel van erg moe zijn is in deze dat je er gelaten van kunt worden en dat helpt mij met vliegen waar ik niet echt fan van ben. Na een landing op Bangkok mag ik wederom een vliegtuig in naar Koh Samui om daar acht dagen aan de kust te toeven.

In Thailand is de belangrijkste religie het Theravada boeddhisme (ca. 94% van de bevolking). Het boeddhisme is hier een staatsgodsdienst en het gehele culturele en openbare leven is ervan doordrongen. Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten. En de grote mate van tolerantie in het land is inderdaad wat mij zo opvalt. Wat er ook gebeurt, de mensen blijven kalm en vriendelijk. Irritatie lijkt er nauwelijks te zijn, er wordt gedacht in mogelijkheden en oplossingen. De mensen zijn dan ook creatief en geduldig.

[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]“…er wordt gedacht in mogelijkheden en oplossingen.”[/blockquote]

Ik merk aan mijzelf dat de ‘vibe’ die de mensen uitstralen mij raakt en als het raakt is het iets van jou zo weet ik van de NLP. Om deze reden nodigde ik mijzelf uit om mee te gaan in de flow van tolerantie en bij het voorzetten van een ander gerecht dan besteld, ik deze simpelweg accepteer en mij laat verrassen i.p.v. me te irriteren aan het ‘fout’ serveren van het eten. Komt de rode wijn koud met een ijsklont? Dan ervaar ik dat deze versie met deze warmte best lekker kan zijn.

En natuurlijk toen het geboekte huisje geen zeezicht had baalde ik even en gelukkig dacht de Thaise manager mee en bood een zeer basic huisje aan dat geen luxe en of kasten had en wel een pracht uitzicht. Weer ging het oplossen eigenlijk vanzelf, hoe heerlijk! Mee gaan met wat er is levert energie, weerstand geeft zelden mee en kost energie. De vraag aan mijzelf is hoe hou ik dat vast in een land als Nederland, waar mensen de punt graag achter de komma plaatsen en ik tegen tolerantie grens zero aanloop met mijn bedrijf. Het lijkt wel of er geen, maar dan ook geen fouten gemaakt mogen worden. Zo jammer gezien we allen mensen zijn, ja je leest het uitstekend hier zit irritatie op!

[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]“Zelf ervaar ik het meedenken als een uitdaging en geeft energie“[/blockquote]

Terug naar de Thailand vibe dus! Sinds een maand ben ik in contact met een bedrijf waar ik twee maanden mag ‘werken’. Ik krijg een inlog toegestuurd en helaas te laat, ook de codes en delen van het platform werken niet. De dame verontschuldigd zich aan de telefoon en baalt van de fouten in het vernieuwde systeem. Kan gebeuren laat ik weten en ga op zoek naar wat er fout gaat in het deel dat niet werkt in op het platform. Al snel vind ik uit dat een deel van de tekstbalken alleen cijfers en geen letters pakt. Opnieuw bel ik de dame en ze is uiterst blij met mijn telefoontje en geeft aan dat ze nu heel specifiek de ICT afdeling kan benaderen. Zelf ervaar ik het meedenken als een uitdaging en geeft energie i.p.v. dat het mij iets kost.

Vervolgens mag ik een nieuwe telefoon uitzoeken (gewoon betalen dus met mijn abonnement) en toch ben ik blij. Helaas is mijn keuze niet voorradig en mag ik wachten, de dame in kwestie is al aan het verontschuldigen en ik reageer met “oké” en vervolgens is spotify niet meer inbegrepen en ook dat beantwoord ik met een “oké”. Ze is verbaasd en zegt dat ze meestal discussie heeft en gezien ze een collega opleid nu niet hoeft te coachen naar een positief deel in het gesprek is ze even van de leg. Geen leervoorbeelden voor de collega in opleiding met een voorbeeldige klant. Het wordt een leuk gesprek waarin ik vertel over Thailand en mijn ervaring. Na drie dagen komt er een kaart op de mat waarop de telefoondame mij bedankt voor het leuke gesprek. En onverwachts is de telefoon eerder leverbaar dan bedacht en krijg ik deze zomaar eerder dan verwacht, heerlijk deze vibe!

[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]“…het leven kan er alleen maar prettiger van worden.”[/blockquote]

Ga ik het vast houden? Geen idee, ik ben me er van bewust en heb een intentie neergezet. De ervaringen zijn positief en dat maakt dat de motivatie voor verandering gesterkt wordt. Wanneer je iets in je leven wil veranderen wil je het liefst direct resultaat. Liefst dezelfde dag nog. Helaas vereist succesvol veranderen geduld. Laten we vooral voornemen met z’n allen te denken in mogelijkheden en oplossingen en samen creatief en geduldig zijn, het leven kan er alleen maar prettiger van worden. ขอบคุณ (dank).