Mediteren

Mediteren kan ontzettend fijn zijn en veel volwassenen gebruiken meditatie in het dagelijks leven. Je houdt je lichaam er letterlijk en figuurlijk in balans. Meditatie kan omschreven worden als hulpmiddel om stress te bestrijden, immuniteit te verbeteren, chronische pijn te verminderen, beter te slapen en je rustiger en gelukkiger te voelen gedurende de dag.

Bij de start van meditatie, kun je onrust ervaren en het je moeite kosten om je gedachtes rustig te krijgen. Dit is helemaal oké en neem vanuit rust en afstand de gedachten die in je hoofd rond zweven waar. Laat het voorbij komen, je bent immers niet je gedachten.

Misschien dat je na verloop van tijd,  leer je om volledige controle over je gedachten te hebben en meer bewust te worden van het heden en misschien lukt dat je ook niet!

Hieronder vind je meerdere tips hoe je thuis kunt beginnen met mediteren.

1. Reserveer elke dag tijd om te mediteren
De filosofische uitspraak “Practice Makes a Man Perfect” is helemaal waar in het geval van meditatie. Wanneer je begint met mediteren, kan het gebeuren dat je niet direct de voordelen ervaart. Maar hoe meer je je houdt aan een meditatie routine, hoe makkelijker het wordt om je geest te ontspannen en helderheid door je lichaam kan laten stromen. Zelfs als meditatie voor een interval van 5 minuten wordt gedaan, adviseer ik je elke dag oefenen om de echte voordelen te gaan ervaren.

2. Concentreer je op de ademhaling
Begin elke meditatie sessie met een rustige ademhaling oefening. Adem rustig en diep in en uit.

Wanneer je in- en uitademt richt je je uitsluitend op je ademhaling en probeer je je gedachten overzichtelijk te houden.
Door je aandacht te richten op je ademhaling kun je je gedachten verankeren in het huidige moment, het nu.
Laat je ademhaling natuurlijk verlopen, probeer het niet te reguleren.
Het tellen van je ademhaling is een geweldige manier om je dwalende gedachten opnieuw te richten op je lichaam en het hier en nu. Tijdens het inademen tel je tot “vier”, wanneer je uitademt tel je tot “zes”.

3. Laat alle frustraties vrij
Wanneer je oefent met mediteren is het normaal dat je gefrustreerd kunt raken van alle  gedachtes die in je hoofd rondzweven.  Laat deze gedachtes even door je hoofd zweven, en probeer ze niet direct te stoppen. Nu breng je de aandacht terug naar je ademhaling.

4. Zoek een rustige plek op voor jouw meditatie
Als je thuis mediteert, zoek dan een plek op waar je niet gestort wordt door geluiden of afleidingen. Probeer in een ruimte te mediteren met zo min mogelijk elektronische apparaten. In de ruimte kun je een eigen altaartje creëren waar je je naartoe kunt richten tijdens het mediteren. Op het altaar kun je heel fijn etherische oliën verdampen of stenen en misschien zelfs bloemen plaatsen, zodat jij in een rustige stemming komt.

5. Omring jezelf met geuren waar je van houd
Het vernevelen van essentiële oliën in ene koude diffuser, kan je geest en lichaam op hun gemak stellen. Etherische oliën zoals lavendel, bergamot, cypres of mandarijn hebben een verzachtende werking die helpen je gedachten bij elkaar te brengen.

6. Verwijder elke vorm van afleiding
Wanneer je mediteert, is het belangrijk dat je niet wordt afgeleid door externe geluiden of gebeurtenissen. Dus zorg ervoor dat je  huisgenoten of gezin weten dat je gaat mediteren voor een bepaalde tijd.  Neem je mobiele telefoon niet mee tijdens het mediteren of zet deze op stilte modus. Vandaag de dag kun je overal meditatie muziek beluisteren of downloaden, maar de meeste mensen geven de voorkeur om in stilte te mediteren. Als je in stilte mediteert ga je ervaren wat je gedachtes zijn en wat dit met je doet.

7. Richt je op je lichaam
Dit is een geweldige techniek om je gedachten te focussen op het hier en nu. Start met de aandacht op je ademhaling en probeer elk lichaamsdeel te scannen. Welke delen van je lichaam voelen ontspannen en welke juist gespannen. Begin bij je hoofd tot aan je voeten. Je mag de lichaamsdelen niet aanraken, je gedachten moeten zich focussen op je lichaam.

8. Start met een paar opwarm oefeningen
Voor je begint met mediteren start je met een aantal opwarm oefeningen. Dit helpt bij het verbeteren van de circulatie, verwijdert onrust en maakt het gevoel in je lichaam lichter. Dit helpt ook bij het vasthouden van bepaalde posities voor een langere tijd en zorgt ervoor dat je klaar bent voor de meditatie sessie.

9. Ontdek meer over meditatie
Sinds enkele jaren vormt meditatie een onderwerp in de wereld van hersenonderzoek. Er wordt steeds gerichter onderzocht welke effecten mediteren heeft op verschillende hersengebieden. Langzaam maar zeker komt er een duidelijker beeld van de hersengebieden die veranderingen ondergaan. Nieuwe technieken op het gebied van neuro-imaging (bijvoorbeeld scans) maken het mogelijk om te onderzoeken wat er in ons hoofd gebeurt. Meditatie beïnvloed de hersenfrequenties. Voor meer informatie over de wetenschappelijke voordelen van meditatie, is het raadzaam om boeken te lezen over meditatie.

10. Probeer de hele dag je te focussen op je gedachten
Door de waan van de dag, is het belangrijk om ​​je bewust  te zijn van de tijd, zodat je dag niet aan je voorbij gaat! Wat je ook doet, autorijden, werken, schoonmaken of eten, neem een ​​paar keer diep adem en focus je gedachten op het heden. Deze oefening kan je helpen om de aandacht te richten op jouw gedachten tijdens je meditatie sessies.

11. Concentreer op je houding
Je kunt experimenteren met verschillende yoga houdingen om de yogastijl te vinden die het beste bij je past.

De meest populaire houding is de yogi-/lotushouding, waarin je in de kleermakerszit aanneemt. Sommige mensen mediteren in een liggende positie.
Ongeacht de houding die je aanneemt, zorg ervoor dat je wervelkolom recht is. Als je onderuit gezakt zit zullen je gedachten eerder afdwalen. Je geest en lichaam hebben een interessante relatie met elkaar; dus als je lichaam goed uitgebalanceerd is, zal je geest dit ook zijn. Om een juiste rechte houding aan te nemen tijdens het mediteren, helpt het om je in te denken dat je de hemel kunt aanraken.

12. Experimenteer met verschillende meditatie technieken
Er zijn vele verschillende technieken om te mediteren; sommige van deze zijn binaural beats, geleide meditatie, chakra balancing. Je kunt de verschillende meditatie technieken uitproberen om te kijken welke techniek jouw in een rustige en evenwichtige staat brengt. Sommige mensen beweren dat ze een meer verrijkende ervaring hebben wanneer ze mediteren in een groep. Collectieve meditaties leiden tot een sterkere stroom trillingen. Op deze manier zul je in staat zijn om meer van de positieve energie te absorberen.

13. Laat alle verwachtingen gaan
Er zijn mensen die met meditatie out-of-the-body ervaringen hebben gehad. Sommigen beweren dat ze verbazingwekkende heldere periodes of zelfs gesprekken met hun hogere zelf hebben meegemaakt. Je kunt op verschillende manieren de  voordelen van meditatie ervaren. Sommigen krijgen visioenen. Focus op relaxen en ontspannen dat is een fijn en haalbaar doel. Als je 5 minuten per dag mediteert, kunt je stress verlichten en je vredig voelen in je leven, op een heel speciale manier. Dus richt je op jouw gedachten en lichaam en trek je van niemand iets aan. Onthoud dat er geen goede of slechte manier is om te mediteren, alles hangt af waar jij je comfortabel bij voelt.

14. Visualiseer wit licht dat door je lichaam stroomt
Bij wit licht kun je denken aan het licht van de zon dat door je lichaam stroomt. Dit deblokkeert bepaalde chakra’s en brengt je een hoop helderheid. Laat de  emotionele patronen los en neem je warmte en energie van het witte licht op voor een volledige gemoedsrust.

15. Eet een tussendoortje voordat je gaat mediteren
De beste tijd om te mediteren is voor een maaltijd. Als je mediteert na de maaltijd, kunt je in slaap vallen. Maar mediteer ook niet op een lege maag, omdat je een hongergevoel kunt krijgen en sneller afdwaalt tijdens de meditatie sessie.

16. Tover een glimlach op je gezicht
Er wordt beweert dat een glimlach zorgt voor een prettige ervaring tijdens het mediteren. Probeer het verschil te merken zonder of met een glimlach. Een glimlach tijdens het mediteren zorgt ervoor dat je je relaxed en vredig voelt tijdens de sessie.

17. Geniet van de ervaring
Het ultieme doel is de terugkerende gedachten te laten gaan en te genieten van de meditatie. Wees niet te streng tegen jezelf en begin elke dag met mediteren voor slechts een paar minuten. Zodra je vooruitgang boekt kun je de meditatie tijd verruimen.

18. Mediteer in de ochtend
Sommige mensen vinden het prettig om vroeg op de dag te mediteren, wat ze een gevoel van rust en stilte geven. Daarnaast is meditatie in de ochtend goed om je chakra’s te activeren.

19. Zorg voor schone voeten tijdens je avond meditatie
Een ontspannende voetenbehandeling en een meditatie sessie voordat je gaat slapen, kunnen een verbluffend effect hebben op je slaap. Sommigen beweren dat ze veel fijner slapen en zijn veel opgewekter in de ochtend.

20. Doe je ogen langzaam open
Aan het einde van je meditatie doe je je ogen langzaam open en blijf even rustig zitten. Ga niet direct in beweging. Ben je bewust van de omgeving en van jezelf. Geniet van de ervaring, het moment en kijk uit naar de mooie en positieve dag die komen gaat.

Als je niet veel gemerkt hebt van de meditatie, geef dan niet op. Ben jezelf dankbaar dat je tijd hebt vrijgemaakt om te mediteren, tijd voor jezelf. Het kan voorkomen dat je geen resultaten op korte termijn merkt, maar je zal zeker op de lange termijn de vruchten gaan plukken.