Luister naar je lijf

Nekklachten en migraine, iets wat steeds vaker voorkomt. Kan het zo zijn dat je lichaam en je gevoel je iets te vertellen hebben?

Vanuit holistische visie help ik jou om echt te luisteren. Te luisteren naar wat jouw klacht jou wil vertellen. Het laat jou zien dat de klacht niet de boosdoener is die jou beperkt, maar dat het jou juist iets wil vertellen.

Jouw fysieke lijf en emoties zijn met elkaar verbonden. Als het niet goed met jou gaat, geeft jouw lichaam dat aan. Maar vaak stoppen we er een paracetamol in en proberen we gewoon “door” te gaan. Want we “moeten” nog zoveel. Herkenbaar? Totdat je lijf je een halt toeroept, en je letterlijk vraagt stil te staan, of de bodem onder je vandaan laat verdwijnen.

We zoeken vaak naar een oplossing, een oplossing, maar slaan daarbij de oorzaak over, wat wil jouw brein en je lichaam jou vertellen? Wellicht heb je lang onderbewuste stress gehad?

Misschien zorg je niet goed voor jezelf, of doe je iets in je leven waar je niet echt gelukkig van wordt? Een klacht in je systeem, mentaal of fysiek, heeft altijd een reden, een oorzaak.

Stel jezelf eens de vraag bij een klacht (wat dan ook) : wat wil mijn lijf me vertellen? Wat is mijn behoefte nu echt?

 

Hoofd

Als je te veel in je hoofd leeft, dan wil dat zeggen dat je voortdurend loopt na te denken. Gedachten zijn een belangrijk onderdeel van je leven, maar als je in je hoofd leeft dan nemen deze steeds de overhand. Je kent het misschien wel; de momenten waarop je in je bed ligt en er een gedachte spontaan in je hoofd opkomt. Deze gedachte krijgt vaak een eigen leven en voor je het wel en goed beseft kon je de hele nacht niet slapen, omdat je lag te piekeren.

Snak je ernaar om te stoppen met piekeren? Niet kunnen slapen door piekeren is vaak één van de vervelendste gevolgen…

Maar in je hoofd leven gebeurt niet enkel s ‘nachts wanneer je in bed ligt, het gebeurt bijna continu, je staat er niet altijd evenveel bij stil. Toch beïnvloedt deze manier van leven, je leven aanzienlijk. Het wordt dus tijd om uit je hoofd te komen!

 

Holistische anatomie
De rechter hersenhelft beheerst in hoofdzaak het gedrag van de linker lichaamshelft. De volgende eigenschappen worden eraan toegeschreven: eenheidsgevoel, creativiteit, gevoel, intuïtie, ruimtegevoel en muziek.

Het komt overeen met het Chinese yin, het maanprincipe, het water, het vrouwelijke, het ontvangende.

De linker hersenhelft beheerst in hoofdzaak de rechter lichaamshelft: logica, analytisch en rationeel denken, intelligentie, spraak en rekenen worden erbij ondergebracht.

Het komt overeen met het Chinese yang, het zonneprincipe, het vuur, het mannelijke, het gevende.

 

Nek & schouders

Maak jij jezelf klein, omdat je liever niet zichtbaar bent. Trek jij je schouders naar elkaar toe om je gevoel te beschermen? Of ligt er een “last” op je schouder?

Wat ervaar jij in je nek, schoudergebied? Voelt je nek stijf en stram? Dan kan je moeite hebben om je hoofd en gedachten te dragen…

 

Holistische anatomie
Nekklachten (algemeen, bijv. stijve nek)

Onze nek heeft veel te maken met hardnekkigheid. Die gaat vaak samen met een weigering om alle kanten van een zaak te bekijken, dus met een zekere eigenzinnigheid en stijfkoppigheid die je blijkbaar niet opgemerkt hebt.

Wees dus beweeglijk en tolerant en verwelkom ook andere meningen met vreugde, dan hoeft ook je nek zich niet meer te verharden.

 

Borstgebied

Je borstgebied is waar je longen en hart zich bevinden, longen staan in relatie tot uitwisseling het innemen van zuurstof en het loslaten van zuurstof.

Dit gebied gaat over het opnemen en loslaten en de vraag hoeveel jij neemt aan eigen ruimte.

Vanuit het hart is de vraag;
Ben jij in contact met je hart en maak jij stappen/beslissingen vanuit je hart?

 

Holistische anatomie
Ademhaling (algemeen)

 Onze ademhaling verbindt ons met het leven om ons heen. Zij houdt het contact in stand met dat gebied dat niet stoffelijk is. Zij bevordert de integratie van het totale leven, want we ademen dezelfde lucht in als alle andere mensen (ook als ze onze ‘vijanden’ zijn). Het is dezelfde lucht die ook de dieren en de planten ademen.

Het gebied van de ademhaling heeft betrekking op contact en communicatie met onze omgeving, maar ook op problemen met de vrijheid: ‘Ik kan weer vrij ademhalen’. Ademhalen bestaat uit de twee polen inademen en uitademen, nemen en geven. Als je moeilijkheden hebt met je longen of met je ademhaling, vraag je dan eens af wat je niet wilt innemen of wat je niet wilt afgeven, of er iets is waarmee je niet in contact wilt komen, dan wel of jij je ergens niet vrij voelt.

 

Buik

Je buik, maag, en darmen geven vaak duidelijke signalen aan. Als iets spannend is, merken we dit meestal direct in het buikgebied.Heel veel eten, of juist niets. In je buik verteer je volgens holistische visie niet alleen voeding ook indrukken.

Kan je de energie van voeding vasthouden? Of heb je moeite met loslaten, het wel of niet verteren van gebeurtenissen.

 

Holistische anatomie
Spijsverteringsklachten (algemeen/dunne darm)

De dunne darm analyseert, beoordeelt ons voedsel. Hij heeft dus te maken met de analyse en verwerking van indrukken en daardoor ook met kritiek. Ook wijst dit op angst voor het bestaan – de angst er niet genoeg uit te kunnen halen.

Als je problemen met je dunne darm hebt, wijst dat op moeilijkheden op genoemde gebieden. Waarschijnlijk voel jij je in het leven niet geborgen en heb je op veel dingen iets aan te merken. Zodra jij je innerlijk meer opent, zul je alle indrukken makkelijk en zonder klachten kunnen verwerken. Neem de kleinigheden niet zo ernstig, geef je meer over aan het spel van het Leven.

 

Bekkengebied

Het bekkengebied staat via je benen en voeten in verbinding met de aarde. Het is ook het gebied waar de wervelkolom aansluit, die het hoofd met de bekken verbindt.

Je bekken draagt je bovenlijf en is de basis van je zijn, hier bevinden de vrouwelijk en of mannelijke organen zich.

Ben je in contact met je vrouwelijke en mannelijke kracht?

 

Holistische anatomie
Bekkenproblemen (algemeen, bijv. coxartrose)

Heupproblemen wijzen op een zekere starheid en inflexibiliteit. Dit komt voort uit een angst voor de toekomst en uit het onvermogen om belangrijke beslissingen te nemen.

Dwing jezelf niet tot vooruitgang.

Benen

Benen is een gedeelte van ons lichaam, waar we misschien wel het meest onbewust spanning opslaan. Het bekende spreekwoord, je poot stijf houden komt hier vandaan. Wanneer je weerstand hebt tegen iets, is dit vaak voelbaar in je bovenbenen.

Knieën hebben een relatie tot buigzaam zijn, ervaar je klachten in en rondom je knieën? Dan mag je voelen of je misschien te star of te buigzaam door het leven stapt.

 

Holistische anatomie
Beenproblemen (algemeen)

Met onze benen schrijden we naar de toekomst en als je bang bent voor de toekomst of denkt dat het in je leven zo niet meer verder kan, maar jezelf dat niet toegeeft, zullen je benen je er wel op wijzen, ze remmen je in het voortschrijden. Kijk dus bewust naar je situatie en geef jezelf je angst of afweer toe.

Als je buiten niet verder kunt gaan, ga dan naar binnen, verzamel daar rust en kracht en vraag je dan af wat je wilt en wat je met gemak en goed aan kunt. Sta erachter en onderneem stappen in die richting. Dan zul je weer met vertrouwen en vreugde voorwaarts kunnen gaan.

 

Voeten

Je voeten weerspiegelen je hele lichaam. Het gebied rondom je tenen staat voor je hoofd, nek, schouders, armen en handen. Je verstand, inzicht, je denken.

Het middelste gedeelte van je voet, staat voor je organen van borst en buik. Je intuïtie, gevoel, emotie.

Het gebied rond je hakken, hielen, staat voor je bekkengebied, benen en voeten. Je basis, veiligheid, hoe jij in de wereld staat.

 

Holistische anatomie
Voetproblemen (algemeen)

 Voetproblemen kunnen op dezelfde manier verklaard worden als moeilijkheden met de benen. (Als de tenen aangedaan zijn, gaat het om kleinere details van de toekomst.) Ook hier is een zekere angst voor de toekomst, voortkomend uit een slecht begrip van de wetmatigheden van het leven. Het voetprobleem wijst je hier heel duidelijk op, doordat het je belet moeiteloos voorwaarts te gaan.

Vaak wijzen voetproblemen ook op een sterk verlangen naar vooruit gang, dat op deze manier geremd wordt. Zie in dat vooruitgang altijd uit de twee polen rust en activiteit bestaat. Volg nu de oproep van je lichaam en neem bewust rust. Vind de stilte in je, waaruit waarheid en begrip, liefde en kracht groeien. Dan zul je weer vol vreugde voorwaarts kunnen gaan.

 

In het werkboek vind je de Luister naar je lijf opdrachten

 

Luister naar je lichaam

Graag wil ik hier een lans breken voor het luisteren naar je lichaam. Ons lichaam is zo wijs, maar de meeste mensen zijn niet meer gewend om er naar te luisteren en sterker nog om er naar te handelen. We leven zo in ons hoofd, in onze ratio, dat we vergeten lijken te zijn dat er meer is.

 

Onderdrukken
We zijn zo gewend om de signalen van ons lichaam te negeren, als we ergens pijn hebben, nemen we een paracetamol en gaan gewoon verder met waar we mee bezig waren. Als er een emotie de kop op steekt, drukken we deze weg, want dat past hier nu even niet. Het zijn echter allemaal signalen van je lichaam, je lichaam wil je daarmee iets vertellen. Misschien wil dat ene pijntje je wel zeggen dat je wat rustiger aan moet doen. Misschien wil die emotie je wel zeggen dat er nog wat onverwerkte zaken op je liggen te wachten. Door de signalen en emoties te onderdrukken, maak je het er vaak niet beter op.

 

Pijntjes
Wanneer je lichaam ergens zeer doet, is dat een signaal. Wanneer je op zo’n moment geen rust pakt, maar in de hoogste versnelling door blijft gaan, kan je lichaam niet aan de slag om de oorzaak van de pijn op te ruimen. Je immuunsysteem werkt namelijk alleen vanuit rust. Doordat je veel adrenaline aanmaakt, wanneer je zo hard bezig bent, voel je vaak niet wat er in je lichaam speelt. Je lichaam schermt als het ware de signalen af, zodat je door kunt blijven gaan. Maar het signaal is er wel degelijk. Wanneer je even rust pakt, zul je voelen dat je pijn hebt. Zodra je dat voelt, ga dan niet nog harder door, maar pak nog meer rust, zodat je lichaam kan herstellen.

 

Emoties
Hetzelfde gaat ongeveer op voor emoties. Wanneer je emoties onderdrukt, zullen ze op een later tijdstip extra hard naar boven komen. Een emotie wil namelijk graag gevoeld worden. Zodra hij gevoeld en verwerkt is, lost hij op. Ga je emoties dus niet uit de weg, maar laat ze toe. Onderzoek waarom je je zo voelt. Vaak hebben emoties te maken met jouw eigen overtuigingen ergens over, of gaat het om iets wat je aan het verwerken bent. Bekijk waar je emotie vandaan komt en laat het vervolgens los.

 

In 10 stappen naar meer luisteren naar je lichaam

  1. Doe het rustiger aan. Wanneer je heel druk bent, heb je geen tijd om de signalen van je lichaam op te vangen. Je lichaam geeft ze wel, maar jij bent te druk om ze te horen. Dus doe het rustiger aan en bouw tijd in om naar je lichaam te luisteren.

 

  1. Wanneer je veel in je hoofd zit, en je ervaart dat je hoofd te vol is met gedachten. Kan je je aandacht op je voeten richten. Waarom je voeten? Je voeten zijn zo ver als lichamelijk kan, van je hoofd vandaan. Je kan je aandacht maar op een ding tegelijk richten. Wanneer je met aandacht bij je voeten bent, ben je niet bezig met je gedachten in je hoofd, en dat geeft je ruimte en rust. Ga aan de slag met biologische olie die je help meer de aarden voor onder de voeten, maak je eigen wrijfolie!

 

  1. Ontspan en luister. Ga er af en toe even rustig voor zitten. Ontspan en ga maar voelen hoe het met je is. Sluit je ogen en voel maar in je lichaam. Waar vraagt je lichaam om aandacht? Waar gaat jouw aandacht naar toe? Voel je ergens pijn of onrust? Of wellicht voelt het ergens donker of juist licht. Voel maar hoe het met jou gaat.

 

  1. Meditatie is een natuurlijke manier om je geest te leren kennen en te trainen. Het trainen van de gedachten is absoluut niet eenvoudig en meer dan de moeite waard om te doen. Meditatie geeft rust in je hoofd en lijf en een paar aandachtvolle minuten per dag besteden aan meditatie heeft al effect op ons brein en zijn.

 

  1. Zet edelstenen in om meer in contact met jezelf te blijven, zo kun je sneller signalen oppakken die het lijf afgeeft. Als je een voor jou juiste steen op het lichaam draagt, heeft deze invloed op lichaam & geest. Bij het uitkiezen van een passende steen kan men zich laten leiden door de kleur van de steen of je intuïtie. Dat wil zeggen dat je de steen kiest zonder echt te weten waarvoor hij juist dient. Of je kiest een steen speciaal voor zijn werking. Let op het is aan te raden om sieraden met edelstenen regelmatig te ontladen van de opgenomen negatieve energie en daarna terug op te laden.

 

  1. Her programmeer je mind. Je gedachten/ je mind heeft kracht. Bedenk maar dat je ervan overtuigd kan zijn dat je ergens niet goed in bent of juist heel erg goed. De kracht van je gedachten is sterk en verbonden met je lichaam. Het lichaam voelt de energie van die gedachten en reageert daarop. In positieve en negatieve zin. Je kan je mind dus ook herprogrammeren en vullen met positieve overtuigingen. Zoals dat je leeft vanuit je hart.Dit doe je door het herhalen van positieve affirmaties. Affirmaties kun je in jezelf of hardop zeggen. Belangrijk is het om 1 affirmatie het een aantal keren op 1 dag te zeggen en dan een periode lang (zeg 2 a 3 weken). Herprogrammeren van je hersens heeft even tijd nodig.

    Oefening:
    Gebruik 1 van de onderstaande affirmaties of maak er zelf eentje. Belangrijk daarbij is wel dat het positief moet zijn en geformuleerd alsof je het al zo doet/bereikt hebt.
    – Ik leef vanuit mijn hart
    – Ik sta in contact met mijn gevoel
    – Ik heb een goede verbinding tussen mijn hoofd en mijn gevoel
    – Ik voel goed mijn lichaam aan
    – In mijn hoofd is het rustig

 

  1. Word je bewust van je ademhaling. Door je te richten op je ademhaling gaat je aandacht naar je lijf. Je ademhaling is het enige dat in het NU is. Geen verleden en geen toekomst. Geen dingen om over na te denken die al gebeurd zijn of juist nog moeten gebeuren.
    Door je te focussen op je ademhaling zak je meer in je lichaam; van je hoofd naar je buik/romp. Daar waar je gevoel zit.Oefening :
    Ga op een stoel gaan zitten. Doe je ogen dicht. Adem in via je neus, houd je adem een paar tellen vast en adem uit. Leg 1 hand op je buik en zorg bij het inademen dat je naar die hand toe ademt. Dus dat je buik naar voren bolt. Hiermee bereik je een goede buikademhaling. Herhaal dit 10x.

    Probeer de oefening een aantal keren per dag te doen. Zeker de eerste 2 weken. Daarna kun je het verminderen naar een paar x per week.

    Je gaat merken dat wanneer je beter naar je lichaam luistert en er ook naar handelt, dat je je energieker voelt, meer jezelf.

 

  1. Kijk terug op je dag door te schrijven in een dagboek
    Door iedere avond kort bewust stil te gaan bij je dag; kunnen er gevoelens naar boven komen (zowel positief als negatief) die je door de drukte van de dag misschien hebt gemist. Een terugblik geeft je die ruimte.

    Oefening:

    Schrijf elke avond een kort stukje over wat je die dag hebt gedaan. Zoals opstaan, werken, je kreeg een complimentje enz. Een paar minuten schrijven is al genoeg. Het kunnen ook steekwoorden zijn. Dus focus je niet op het schrijven van het perfecte artikel.

 

  1. Scan je lichaam wat je voelt
    Probeer een paar keer per dag stil je staan bij jezelf. Wat gebeurt er in je lichaam? Een soort van lichaamsscan. Door bewust te gaan kijken naar wat er in je lichaam zich afspeelt, word je je meer gewaar van de subtiele signalen die je lichaam afgeeft. Zo leer je dus in de toekomst sneller je signalen van gevoel te herkennen. Een bodyscan is een kwestie van 1 a 2 minuten en kan dus makkelijk overdag, tussendoor ook gedaan worden.Oefening lichaamsscan
    Ga op een stoel of bank zitten en sluit je ogen. Ga nu kijken wat je ervaart: Sta vanaf nu elke dag een paar keer (kort) stil bij jezelf. Ook al heeft er op dat moment geen specifieke gebeurtenis plaatsgevonden.
    Hoe voelt je lichaam? Is het ontspannen of onrustig? Heb je ergens in je lichaam pijn? Zijn er gevoelens die in je opkomen en waar voel je die?
    Wat doet je geest? Komen er gedachten in je hoofd? Waar gaan die over? Kom je oordelen over jezelf of anderen tegen? Welke zijn die?

    Doel van de lichaamsscan is om te leren herkennen. Herkennen van wat er afspeelt en herkennen van de signalen. Dus als er gedachten komen; dan zie je die en laat je die weer gaan. Je hoeft ze niet te verklaren of te bediscussiëren.

  2. Handel ernaar. Wanneer je geluisterd hebt naar je lichaam, is het handig wanneer je er ook naar handelt.  Doe bijvoorbeeld wat rustiger aan omdat je moe bent, of geef een bepaalde emotie die om aandacht schreeuwt even lekker de ruimte.