Visualiseren

Naast affirmeren is er nog een ander hulpmiddel om emoties positief te beïnvloeden, om jezelf beter te voelen, om doelen in je leven te bereiken en om je onderbewustzijn te (her)programmeren. Dit hulpmiddel is visualiseren.

Visualiseren betekent letterlijk: iets zichtbaar maken. In je hoofd draai je een speelfilm af van hoe jij wilt dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Dit kan een gebeurtenis in de nabije toekomst zijn (een belangrijk gesprek met een klant de volgende ochtend) of in de verre toekomst (het bereiken van een mijlpaal, bijvoorbeeld 15 kilo afvallen). Een visualisatie kun je zo gedetailleerd maken als je wilt. Bij een visualisatie gaat het er om dat je echt voor je ziet wat je gaat zeggen tegen die potentiële klant, voor je ziet dat hij of zij positief reageert, dat je rustig en kalm blijft, dat je er perfect uitziet, dat je op het laatste moment nog een idee krijgt waarmee je de klant kunt overhalen en ziet dat de klant zegt: “Ja, jij krijgt de opdracht!”.  En in het tweede voorbeeld: zie voor je dat je slank bent, dat je fit bent, dat je mooie nieuwe kleren aan hebt, dat mensen bewonderend naar je kijken, dat je op de weegschaal staat en dat je inderdaad 15 kilo minder weegt. Het regelmatig herhalen van een visualisatie versterkt het resultaat.

Let wel: een gewenste situatie visualiseren is geen garantie dat het daadwerkelijk zo gebeurt. Een goede afsluiting is het uitspreken van: “Zo zie ik graag dat het gebeurt en ik laat het nu los. Ik heb vertrouwen in een goed verloop van de gebeurtenissen.”

Zou het niet heerlijk zijn als wij ongegeneerd tegen anderen konden zeggen:

  • “Ik maak prachtige tekeningen!
  • “Ik kan ontzettend goed biljarten!”
  • “Ik heb zulke mooie kleren!”
  • “Ik ben erg succesvol!”

 

Het zou zelfs nog heerlijker zijn als die ander niet zou denken dat we verwaand of arrogant zijn, maar dat die ander oprecht blij zou zijn voor ons. En misschien dat we er zelf al mee kunnen beginnen: door blij te zijn voor iemand die trots is op zichzelf. En door trots te zijn op onszelf. Niet vanuit arrogantie, maar vanuit liefde voor jezelf!