Kernverlangens

Zodra je als kind ter wereld komt, beland je in een systeem waar de uitdaging voor jou als ziel start. Hier begint de zoektocht naar ultieme vrijheid, naar hoe kun je in deze omgeving, in deze wereld jezelf zijn. Hoe je het contact met je kern kunt behouden.

We zoeken als kind naar vrijheid, naar werkelijk één zijn met onszelf en met het hogere of het universum. Werkelijk spirituele vrijheid kunnen we ervaren als we de stappen daar naartoe afleggen zonder noemenswaardige beschadigingen op te lopen. De werkelijkheid is echter dat we tijdens onze zoektocht naar vrijheid pijn ervaren en blokkades tegenkomen. Hierbij hebben we allerlei verdedigingen opgebouwd op zoek naar deze vrijheid om de pijn en de angst niet te willen voelen. Als we die beschadigingen niet ’repareren’, kunnen we dus niet vrij zijn.

De zoektocht naar deze spirituele vrijheid bestaat uit rondes van 21 jaar. De eerste ronde is op leeftijd. De volgende rondes zijn op ontwikkeling. De weg naar vrijheid begint bij de conceptie en eindigt als we volwassen zijn.

We nemen je mee in de kernverlangens op chronologische volgorde.

 

  1. 0-6 mnd.

Eten, slapen, verzorging, warmte, liefde. Als de veiligheid niet voldoende is, zal de angst om de hoek kijken en de paniek toeslaan. De emotie kan ook overgenomen zijn van vader of moeder. Het hoeft niet zo te zijn dat je geen liefde hebt gekregen, maar in jouw interpretatie kon je hem niet ontvangen. Dat was jouw interpretatie, die kan anders zijn bij een ander kind. Als er een beschadiging in de veiligheid is, zullen alle vervolgstappen ook beschadigd zijn.

 

  1. Verbondenheid. 0,5 – 2,5 jaar

Tot je grote schrik ervaar je dat je niet één bent met je moeder. Je moet je opnieuw gaan verbinden en het gaat om innerlijke verbondenheid. Het is de intelligentie van het hart die zich manifesteert in de samensmelting. Door de verbondenheid met de moeder leer je onvoorwaardelijke liefde ontvangen en geven. Door de verbondenheid met de liefde kun je steeds beter tegen de fysieke aanwezigheid van de moeder. Bij beschadiging hiervan zal je moeite hebben in de liefde en in je verbinding met anderen en zijn ook de volgende stappen beschadigd. Pas als je van jezelf houdt, kun je je in liefde verbinden met de ander.

 

  1. Ontvankelijkheid

Dit is een tussenstap om van verbondenheid naar zelfstandigheid te gaan. En je ontvankelijk op te stellen. Het kind moet ervaren dat de ouders er zijn als stabiele factor in hun leven. Het kan dan open staan voor andere energieën, onderzoeken wat goed is, wat waar is en wat juist is om te doen.

 

  1. 2,5 – 6 jaar

Het kind zegt: “Ikke doen” en wordt zelfstandig. Het gaat onafhankelijk van de ouders zijn weg zoeken en ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Zelfstandigheid kan enkel ontstaan als veiligheid en verbondenheid goed ontwikkeld is. Je gaat je grenzen opzoeken want je weet dat je je veilig kunt voelen en je verbonden voelt. Hier ontstaat “wat wil ik”. Om te kunnen kiezen, moet je weten “wat wil ik”. Hier ontstaat ook het woord NEE. Het kind heeft tot nu toe geen keuze gehad en alles was JA. Een nieuwe ontdekking is de keuze van NEE. Bij zelfstandigheid hoort jezelf kunnen zijn. Je bent op zoek naar jouw wereld. Als dit beschadigd is, zal je moeite hebben met het nemen van beslissingen en je afhankelijk willen opstellen. Wat je nodig hebt is een goed ontwikkelde zelfstandigheid, want die helpt je voor jezelf op te komen en te weten “wat wil ik”.

 

  1. Ik en de ander 6-13 jaar

Deze stap begint bij 6 jaar en je ontdekt dat je een reactie krijgt als je actie onderneemt. Als je A zegt, zegt de ander B, als je boos wordt, reageert de ander. Als je dit spel kent, ga je gelijkwaardige reacties aan. Dit is je identiteit in een groep. Wie ben ik in het sociale leven waar je aan deelneemt ook in nog onbekende groepen. Als er een beschadiging is, kun je dit veel moeilijker. Het kiezen voor jezelf zonder de verbinding met de ander zal een negatief effect hebben op de omgeving. Ieder is dan een vijand. Pas als je je veilig voelt en je verbindt, zal het pantser afgelegd worden en je kwetsbaarheid zichtbaar worden en naar boven komen. Zo richt je meer op de ander en optimaliseer je de interactie met de ander.

 

  1. Seksualiteit en intimiteit 13-17 jaar

Op 12/13 jarige leeftijd ontdek je je seksualiteit en intimiteit. Aanraken is niet meer gewoon, maar krijgt een seksuele lading. De normen en waarden hoe jij er mee omgaat, is van groot belang. Mag het er zijn of wordt het weggedrukt. Seks is een moment van samensmelting. Je wilt met een ander samen zijn om intieme momenten te hebben. De energie gaat van de kruin tot het hart en verbindt zich moeilijker met het onderliggende deel van het lichaam. Als je intimiteit geblokkeerd is, zal je hiermee problemen hebben. Je moet je dan juist richten op seksuele energie, genieten van jezelf, en je vrouwelijke en mannelijke kant ontwikkelen.

 

  1. Ontluiken

Een tussenstap om van intimiteit naar verantwoordelijkheid te gaan, is openstaan en je gevoelens en ZIJN te laten ontluiken. Je kunt laten zien wie je werkelijk bent. Je mag nog spelen met al je kennis en ervaring. Je bent op weg naar verantwoordelijkheid en je gevoel en liefde mogen zich ontluiken. Je potentieel mag je gaan laten zien.

 

  1. Verantwoordelijkheid 17- 21 jaar

Je bent 17 en je neemt je verantwoordelijkheid. Je kunt nu de wijde wereld in en je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Het is de laatste stap naar volwassenheid. Is deze verantwoordelijkheid vaak voor je genomen en heb je niet de gelegenheid gehad om dit zelf te ontwikkelen. Dan zal je eerder de verantwoordelijkheid willen ontlopen voor plezier en genieten. Als deze stap is beschadigd, zal je moeite hebben met onafhankelijkheid en je eerder achter anderen verschuilen. Verantwoordelijkheid nemen, door zaken af te maken en te genieten waar je bezig bent wat belangrijk is, in plaats van roem of eer.

 

  1. Vrijheid 21 jaar

Je bent 21 jaar en vrij om te doen wat je moet doen vanuit diegene die je werkelijk bent. Innerlijke vrijheid ontstaat als het kind alle stappen heeft genomen. Er zijn geen beperkingen meer alleen nog uitdagingen. Die uitdaging ga je aan omdat je vrij bent, niet beperkt door verdediging, drijfveren, fixaties en je weet dat veel zaken een illusie zijn.