Wat is aromatherapie

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Heel lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden ontdekt. Het extract noemen we etherische olie, ook wel essentiële olie.

Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt in parfums, cosmetica en in medische en culinaire toepassingen. Oude Vedische literatuur uit India en medische verslagen uit China van meer dan 2.000 jaar v. Chr. maken al melding van het gebruik ervan.  In de oude Vedische boeken (India, 2000 v.Chr.) benoemt men zelfs meer dan 700 stoffen waaronder; sandelhout, mirre, gember en kaneel en dat, behalve voor de geur, deze oliën ook voor therapeutische vormen gebruikt werden.

De bekendste gebruikers uit de oudheid zijn de Egyptenaren. Zo is bekend dat koningin Cleopatra een natuurlijke aantrekkingskracht had en beschikte over ontelbare geurende oliën. In het graf van de Farao Toetanchamon werden een aantal geurpotjes gevonden, waarbij de geur van nardus en kruidnagel nog te ruiken was.

De Franse parfummaker René Gattfosse brandde zijn hand in zijn laboratorium en dompelde deze, om te blussen, in een schaal met lavendelwater. Hij herontdekte in de negentiende eeuw de geneeskrachtige werking van lavendel. De pijn was direct minder en zijn brandwond genas sneller, zonder littekens.

In de aromatherapie maken we gebruik van etherische oliën. Ze worden gewonnen door stoomdestillatie, extractie of persing uit plantaardig materiaal. Je kunt denken aan takken, bomen, bladeren, kruiden, grassen, struiken, bloemen en vruchten. Essentiele oliën zorgen voor de geur en vormen de essentie ofwel de kracht van de plant.

Het percentage etherische olie verschilt per plant. Er zijn bijvoorbeeld 6.000 kilo rozenblaadjes nodig om 1 kg etherische olie te verkrijgen. Maar voor lavendelolie zijn 100 tot 150 kg bloemen nodig voor 1 kg olie. Dat verklaart ook waarom rozenolie kostbaar is. Het is tijdrovend om de rozen te plukken en de rozen bloeien maar een paar maanden per jaar. Rozenolie wordt dan ook vaak vermengd met geranium, palmarosa of citronella.

Iedere etherische olie heeft zijn eigen geur en werking op zowel fysiek als mentaal niveau. Ze geven ontspanning, optimisme, energie, ze versterken concentratie of zijn een 100% natuurlijke remedie bij nare kwaaltjes. De geur van lavendel is bijvoorbeeld ontspannend en slaap bevorderend maar de bestanddelen hebben een geneeskrachtige werking bij brand- en snijwondjes. Aromatherapie heeft een positief effect op body, mind en soul en helpen ons in balans te komen.

Spelregels: koop altijd 100% essentiële olie en check of de olie geschikt is voor kinderen. Onze essentiële oliën zijn speciaal voor kinderen geselecteerd. Bewaar ze wel altijd veilig en laat kinderen nooit essentiële olie innemen. Gebruik pure essentiële olie alleen om te verstuiven in een aromalamp.

Essentiële oliën zijn sterk geurende stoffen die snel verdampen, ze worden daarom ook wel vluchtig genoemd, en hebben een positieve invloed op lichaam en geest. Planten maken deze aroma’s. De geurstoffen beschermen de planten tegen bacteriën en schimmels. Er wordt ook wel gezegd dat dit aroma de ‘ziel’ van de plant vormt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze aroma’s ook bij de mens een enorme kracht hebben op het menselijke herstelsysteem.

De plant maakt aroma’s door koolzuur op te nemen uit de lucht en het water uit de grond. Door middel van chlorofyl (het bladgroen) en zonlicht maakt de plant daar zuurstof, koolhydraten en simpele suikers van. Dit proces noemen we fotosynthese. Essentiële oliën worden gemaakt uit verschillende delen van de plant, zoals bloemen, takjes, bladen, schil, hout en hars. Bijna alle essentiële oliën zijn antiseptisch. Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. De reuk is een sterk zintuig. Zodra er ook maar één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. Het reukorgaan staat in contact met het limbisch systeem. Hier bevinden zich het geheugen en de emoties.

De voorkeur voor bepaalde geuren wordt gevormd in onze jeugd omdat de combinatie van geur en emotie wordt opgeslagen. Deze geurervaringen bepalen onze voorkeur voor bepaalde geuren. Sommige geuren hebben een kalmerende werking andere peppen ons juist op. Geur heeft ook een waarschuwende functie denk daarbij aan de geur van bijv. gas of van bedorven voedsel. Mensen hebben allemaal hun eigen geur. Bij het maken van een keuze voor een partner gaan mensen af op lichaamsgeur. Als baby is het eerste wat je ruikt de geur van de moeder. De geur die je eigenlijk direct verbind met vertrouwen en eten. Geur is dus de eerste sensatie die de mens, hoe klein dan ook als eerste beleeft. Aromatherapie is holistisch. Dit wil zeggen dat er wordt gekeken naar het welzijn van de mensen in het geheel. Dus ook naar hoe iemand in zijn vel zit. De geur van de olie heeft effect op de emoties, en de werking heeft effect op het lichaam.

Een luchtje in huis om een fijne sfeer te maken wordt steeds gewoner. Ook in bedrijven en wachtkamers gaan mensen steeds vaker etherische oliën gebruiken voor een ontspannende geur. Daarnaast kunnen de oliën zorgen voor een luchtzuivering en helpen om (slaap) problemen aan te pakken. De reukzin, waarmee je geuren waarneemt. Een verandering in je psychische toestand, kan invloed hebben op je fysieke toestand en andersom ook. Daarom is het ook mogelijk om je stemming te veranderen door middel van geuren.

Geuren vanuit de aromatherapie kunnen ons ontroeren en ons hart raken! Onze reukzin is lange tijd niet belangrijk genoeg geweest voor onderzoek. Daarin is de laatste jaren echter verandering gekomen. Wetenschappers over de gehele wereld houden zich momenteel bezig met het reukzintuig. Op zoek naar de werking van onze reukzin, gaan we op reis door het centrum van onze neus naar de hersenen.

Het woord aromatherapie kan misleidend zijn omdat het suggereert dat het een vorm van genezing is die uitsluitend via het reukorgaan werkt. Dit is niet het geval. Etherische oliën worden ook via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedvaten. Op die manier hebben etherische oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Etherische oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam. Dit kan wel 24 tot 36 uur duren. De etherische oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart en uiteindelijk door het hele lichaam vervoerd.